onsdag 20 april 2011

"The Scarlet Ibis"

När jag undervisade i engelsk litteratur på högstadiet i Honduras läste vi hur många noveller som helst. Det var lite annorlunda från Sverige, då man kanske oftare läste en roman på engelskalektionerna. Där jag jobbade läste varje klass ungefär en novell/vecka. Jag undervisade i åldrarna 13-19, så för mig var det väldigt kul att få läsa så många noveller, och vissa har liksom stannat kvar i minnet för att de var så bra. Den novell som etsade sig fast allra allra mest och som jag tycker är otroligt bra heter "The Scarlet Ibis" och är skriven av James Hurst. Här kan ni hitta den.

Den här novellen är så vacker, fast på ett väldigt tragiskt och bitterljuvt sätt. Den handlar om två bröder och utspelar sig på landsbygden och det är fina beskrivningar, men hela tiden finns en underton av ett slags mörker. Detta mörker kommer inifrån huvudkaraktären som har en minst sagt problematisk kärlek till sin bror Doodle, som står i total beroendeställning till sin bror. Huvudkaraktären utvecklar någon slags vilja att utnyttja sin makt över den stackars brodern, samtidigt som han har en speciell kärlek till honom. Jag hade en klump i halsen efter att jag läst slutet.

Jag rekommenderar er verkligen att läsa den! När ni har läst den skulle det vara roligt att läsa några kommentarer om vad ni tycker.

1 kommentar: