fredag 4 maj 2012

Skamfläck

"14 år till salu" var en omskriven bok, förra året kom bokens författare Caroline Engvall ut med en fristående uppföljare med titeln "Skamfläck". Nu finns den i pocket och jag fick den från Pocketförlaget i för ett tag sedan.
Upplägget på denna bok är lite annorlunda än den tidigare. Första boken handlar om Tessans som började sälja sig själv vid 14 års ålder. I den här boken får vi läsa Nadja, Sandra och Jockes berättelser om liknande händelser. Tre olika berättelser, lika gripande och lika hemska.

Det är helt ofattbart att sådant händer i Sverige, att det finns ungdomar som säljer sig sjävla. "14 år till salu" var en ögonöppnare och dess uppföljare en skarp påminnelse. Även om böckerna är hemska på ett sätt så är de väldigt lättlästa. Det skapar en förståelse på ett sätt, samtidigt som att det inte går att förstå vad som ligger bakom handlingarna.

Båda böckerna är otroligt läsvärda!
Har du läst någon av böckerna? Vad tyckte du?

4 kommentarer:

 1. Jag har inte läst den första men läste denna och tycker den var sådär. Tror jag gav den betyg 2 av 5 om jag inte är helt ute och cyklar!

  SvaraRadera
 2. Jag har läst 14 år till salu, en typ av bok som jag normalt aldrig skulle ha läst om jag inte hört att den skulle vara bra.
  Jag gillade den, men har svårt för böcker som är så tunga och deppiga, blir lätt påverkad och mår dåligt av att läsa dem.
  Men jag håller med - helt klart läsvärd!

  SvaraRadera
 3. Jag har läst Skamfläck. Tyckte den var sådär eftersom att det inte riktigt var min genre. Men detta är helt klart en läsvärd bok då den är baserad på verkliga händelser (mejlen) och man kan inte förstå att något som det här händer i Sverige.. Det är hemskt.

  SvaraRadera
 4. En sån där bok som man bara kan läsa när man känner att man verkigen orkar!

  SvaraRadera