lördag 23 april 2011

Without You

Kommer ni ihåg filmen Rent? Ett gäng bohemiska unga människor i NYC med diverse problem till exempel HIV och drogberoenden. Och såklart att de aldrig kunde betala hyran.

Men det kanske inte är så många som känner till historien bakom, om hur musikalen Rent skapades.

Jonathan Larson är kompositören bakom musikalen, som dog 1996, kvällen innan premiären på The Nederlander Theatre. De medverkande hade bestämt sig för att spela uppsättningen så avskalad som möjligt. De skulle bara sjunga igenom låtarna och ha tre avlånga bord på scenen, utan några scenkostymer. Men när musikalens mest sprakande och energifyllda nummer kom ("La vie boheme") kunde inte skådespelarna stå emot, de gjorde resten av föreställningen precis som den skulle vara. Detta till publikens och Larsons familjs stora förtjusning. Efter föreställningen kom en lång applåd som sedan följdes av en lång tystnad. Till slut ropade en person i publiken: "Thank you Jonathan Larson!"

När jag var i New York för några år sedan gick jag och mamma och tittade på Rent på The Nederlander Theatre. En väldigt liten teater, där allting liksom "andades" Rent. Några dagar senare hittade jag boken "Without you" av Anthony Rapp i en bokhandel och läste ut den samma dag.Anthony Rapp, som spelade Mark i originaluppsättningen och även i filmen (den blonda filmskaparen med glasögon) skrev "Without you" om tiden runt premiären och Jonathan Larsons död. Han skriver också om minnen från sin hemstad Joliet, Illinois där han länge haft problem med att få sin sin familj att acceptera hans homosexualitet. Plötsligt kommer beskedet mammans cancer och Anthony åker ofta och hälsar på mellan föreställningarna på Broadway. I hopp om att mamman ska kunna acceptera honom som homosexuell kämpar han själv med att acceptera mammans kommande död.
Boken finns att köpa på adlibris.com och jag kan rekommendera den till alla, även om man inte är något Rent-fan eller musikalfantast. Man får komma in i en värld i New York, långt från Sex and the city och Manhattan, en lite dekadent värld där konstnärer kämpar för att få hyran att gå ihop och där människor som inte riktigt passar in i det "vanliga" samhället får hitta varandra. Samtidigt får man hela tiden ta del av flashbacks från den lilla småstaden i Illinois och Anthonys komplicerade relation till sin mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar