onsdag 3 oktober 2012

Molnfri bombnatt

Boken gavs ut 1995 och är skriven av Vibeke Olsson, titeln är ”Molnfri bombnatt”. Det en bok jag har hört mycket gott om, och nu har jag äntligen läst den.När Hedwig hör nazisterna ropa på Stockholms gator 1993 kommer minnena tillbaka, minnena från kriget. Hon bestämmer sig då för att skriva, skriva ner sin historia som hon inte berättat om tidigare. I den historian får man följa med tillbaka till andra världskrigets början. Hedwig växte upp i Mainz i Tyskland, hennes pappa togs till koncentrationsläger innan kriget hade brutit ut då han var politisk motståndare. Hon växte sedan upp med sin mamma, blev kär i en SS-man vid namn Wilhelm Schurbiegel och efter kriget hamnar hon i Sverige.

Boken hoppar lite mellan ”nutid” (1993) och dåtid. Trots detta blir det inte rörigt. Känslorna blir mer påtagliga och det känns mer äkta. Man vill bara fortsätta att läsa, hur ska det gå med kärleken mellan Hedwig och Wilhelm? Hur hamnar hon i Sverige? Det är en bok som belyser att det inte bara var judar som var offer under kriget, hur svårt det är att göra rätt och vad rätt är.

Var den så bra som alla har sagt? Jo, det tycker jag. Läs den!

2 kommentarer:

  1. Kikar in och önskar dig en fortsatt fin onsdag :)

    SvaraRadera
  2. Jag läste En molnfri bombnatt när jag gick på gymnasiet och den är fortfarande en av mina favoriter! Det är en väldigt fin berättelse :)

    SvaraRadera