måndag 25 juli 2011

De sex misstänkta

"Slumdog millionaire"-författaren Vikas Swarup's andra bok kom ut på svenska förra året (inbunden), det här året i maj kom den som pocket.


"De sex misstänkta" är titeln på den boken. Och bokens utgångspunkt är mordet på den indiska playboyen Vicky Rai. Han skjöts på en fest han hade för att fira sin frigivning på mordet på bartendern Ruby Gill. Sex personer på festen hade ett skjutvapen och polisen grep dem. Sex helt olika personer med olika bakgrund får vi följa och lära känna. Bakgrunden till hur de hamnade på festen till deras motiv, ja, för alla hade ett motiv. Vem av de sex misstänkta är mördaren?

Boken är otroligt bra och välskriven. Precis som i "Slumdog millionaire" väver författaren ihop boken med hjälp av små historier. Denna gång olika personers historia (i Slumdog millionaire var det bakgrundshistorier om en och samma person). Man blir nyfiken och man vill inte sluta läsa.

Jag tycker att den här boken kan klassas både som en roman och som en deckare. Det är en riktigt annorlunda deckare med väldigt mycket inslag som en "vanlig" roman har. Det är mer levnadsöden än lösa-mord-gåta (även om mordet blir den röda tråden).

Nästa gång Vikas Swarup kommer ut med en ny bok måste jag läsa den också. Han är en mästare.

Har du läst någon den här boken? Vad tyckte du?

_______
Läs även recensionen jag skrev om "Slumdog millionaire"

8 kommentarer:

 1. Det var en bok helt i min smak - jag gillar den indiska miljön och beskrivningen av det indiska samhället.

  http://joanna-ochdagarnagar.blogspot.com/2011/04/six-suspects-de-sex-misstankta.html

  SvaraRadera
 2. Svar: Jag håller med dig, beskrivningarna i boken är helt fantastiska och så häftigt att han lyckas pussla ihop och skriva på olika sätt när han byter "person". Hoppas verkligen att Vikas Swarup skriver fler böcker i framtiden :)

  Har du läst Slumdog Millionaire också?

  SvaraRadera
 3. Låter som en bra bok :)

  SvaraRadera
 4. Sv: visst är de roliga! :D Hoppas du gör dem.
  I alla fall vet du i fall slumdog millionaire boken eller filmen som kom ut först?
  Jag har sett filmen och den är väldigt bra.

  SvaraRadera
 5. Ja, slumdog millionaire är riktigt bra. Både bok och film.

  SvaraRadera
 6. Svar till Naba S: Boken kom före filmen :)
  Jag tycker inte alls att filmen var så bra, boken är mycket bättre. Kan bero på att de har ändrat ganska mycket i filmen. Och jag upplevde filmen som ganska rörig. Men då hade jag läst boken först också :P :)

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst den men blev sugen när jag läste det här, får nog ta och köpa den!

  SvaraRadera
 8. Jag har precis läst den här boken och tyckte den var bra! Lättläst. Men vissa av styckena var bättre än andra. Amerikanens berättelse t.ex. tyckte jag var trög. Intressant med olika berättartekniker.

  SvaraRadera