torsdag 22 november 2012

Grottbjörnens folk av Jean M Auel


Den boken lånade jag av en vän, men det kom att dröja några veckor efter det innan jag tillslut började läsa. Sen var jag låst, med näsan i boken satt jag uppe till tidigt på mornarna, sov till på dagen och läste vidare så fort jag kunde. Som vanligt när jag finner en bok intressant blir det som en drog, lika naturligt som att andas är det för mig att nonstop läsa just den boken, just då, tills jag når slutet….


I boken som i huvudsak handlar om flickan Ayla tas du med flera tusen år bakåt i tiden, till den tiden då människorna levde i grottor, gjorde vapen av flinta och klädde sig i djurskinn. Med hjälp av en ledare, en stark tro på olika andar och tecken som skall tolkas av deras ”Mog-ur” (en slags trollkarl) styrs den lilla klanen.

Aylas resa börjar med en jordbävning där hon i sin tur förlorar sin familj. Hon vandrar långt som en ensam liten 5åring och grottbjörnens folk finner henne och tar henne till sig i klanen. Men det är inte utan svårigheter! Ayla är en utböling och inte nog med att hon är ”född av de andra” så har hon även med sin långa kropp, ljusa ögon och blonda hår jämntemot det apliknande klanfolket, fler bevis på att hon inte är en av dem, bevis som hon gärna skulle slippa!

Detta är en bok med otroligt mycket djup som förmedlar fram massa känslor genom olika oförväntade gester, tjänster och ömhetsbevis. Samtidigt som man får uppleva intensiv ilska och irritation över att dem är oförmögna att fungera på ett förnuftigt sätt i vissa situationer.

En helt klart läsvärd bok! Nu ska jag fortsätta med nästa i serien.  

7 kommentarer:

 1. Åh jag har läst hela denna bokserie och fullständigt älskar böckerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju bara inne på andra men det vilar en slags magi över dessa böcker. Otroligt begåvad författare :)

   Radera
 2. Den här står i hyllan och väntar... Just nu kan jag inte fatta att jag inte läst den än, borde definitivt bli av snart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag verkligen :) ta tag i det bara :D du kommer inte ångra dig!

   Radera
 3. Världens bästa bok enligt mig! Finns flera till i serien och jag bara älskar hur man får följa Aylas liv. Måste faktisk erkänna att jag till och med har läst om serien - första boken 8 gånger! Helt klart läsvärt!!

  SvaraRadera
 4. Jag har de 4 första, men har bara läst 2 och det var för hundra år sedan så måste läsa om dem och det hoppas jag blir snart :)

  SvaraRadera