onsdag 16 november 2011

Pojken i randig pyjamas

I "Pojken i randig pyjamas", skriven av John Boyne, får vi följa med på en 9-årig pojkes resa, i jakt på att förstå omvärlden i ett krigsdrabbat Europa. Medan soldater är ute och krigar, och människor kämpar för sin överlevnad, sitter Bruno på sin säng och förargar sig över att hans pappa SS-officeren fått en befodring av Hitler, och är därför tvungna att flytta långt från tryggheten Berlin. Det nya huset ligger ute på landet, kantas av gröna ängar och vackert landskap. Vad Bruno inte vet är, att det bara ett stenkast bort, står baracker som är allt annat än gröna ängar. Det enda som skiljer de två världarna åt är ett stängsel. Detta stängsel tistlar sig igenom boken som en röd tråd, då  Bruno en eftermiddag, när han jakt efter spänning i tillvaron flyr huset för att bege sig ut på äventyr. Efter ett tag ser han en pojke i randig pyjamas sittandes, och med ett stängsel emellan dem byggs en oväntad vänskap upp, och Schmuel öppnar upp en helt ny värld för Bruno, som är allt annat än den han föreställt sig.

Det har skrivits många böcker om andra världskriget genom åren. Många av dom har handlat om judarnas tillvaro, och jag tror jag inte kan nämna en bok jag läst som handlat om andra världskriget som inte lämnat mig oberörd."Pojken i randig pyjamas" är däremot helt ny i sammanhanget, här beskrivs livet utifrån en liten oskyldig pojkes blåögdhet och intryck. Att försöka få ner barns ord och tankar på ett papper så att det blir trovärdigt kan inte vara lätt, men jag tycker författaren har gjort det väldigt skickligt. Hon lyckas inte bara gestalta Bruno på ett bra sätt, utan också de vuxna runt omkring. Ett oväntat slut lämnar ingen läsare oberörd.


5 kommentarer:

 1. Jag håller verkligen med, Pojken i randig pyjamas är väldigt vacker och speciell.

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket:-)
  Jag har läst några böcker om andra världskriget och har lite svårt för dem.. Men denna låter väldigt bra!! Den ska absolut läsa :-)

  SvaraRadera
 3. Jag blir alltid glad när jag ser någon som gillar det jag gillar o den här boken är en sådan där Aha-upplevelse att jag verkligen hoppas att alla skulle läsa den, gammal som ung fast den räknas som ungdomsbok el. "ungvuxen" som är den nya benämningen i bokvärlden...
  Men då kommer min fråga: Har ni sett filmen?
  den är också jättebra så till alla er som inte läser böcker säger jag bara se den här filmen o ha näsdukarna i närheten!!!

  Mitt lästips är då författarens nya bok "Pojken som sprang bort" av just John Boyne! Den handlar inte om kriget utan är nog lite mer mystisk har jag förstått det som (för jag har inte läst den ännu utan bara skrivit om den hos mig!)

  Välkomna in till mig om ni vill ha lästips el komma med egna el. varför inte vara med i min tävl. där man kan vinna en bok att ladda upp till sin i-phone el. android + en klassisk ljudbok!

  Kramis ifrån Pockethexan!
  Ses!?

  SvaraRadera
 4. PS;jag lägger till mig som följare så att jag kan hålla koll på era tips <3.DS
  <;D

  SvaraRadera
 5. Svar till Pockethexan: Jag håller verkligen med, det är kul att se att andra gillar det man själv gillar. Jag håller också med om att det här är en bok som passar alla åldrar även om den främst är skriven för ungdomar.

  Filmen har både jag(Annie) och Linnea sett, jag tycker den är jättebra, men som vanligt så tyckte jag mer om boken för i boken var det ännu tydligare från den lilla pojkens perspektiv, man såg genom hans ögon i boken.

  "Pojken som sprang bort" har jag varit sugen på att läsa, så den slukar jag nog någon gång :P

  Vad kul att du lade till oss som favoriter, nu ska jag in och kika på dina tips :)

  Kram från Annie

  SvaraRadera