söndag 22 januari 2012

Bokbloggsjerka v.3

"Har du ett genuint intresse för böcker? Bloggar du om böcker/litteratur/författare? Eller skriver du kanske ett och annat inlägg som har med ovanstående att göra? Då är du välkommen att delta i det som jag kallar för 'Bokbloggsjerka'"

Veckans fråga lyder:
Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar.

Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet. 

När jag var yngre var omslaget jätteviktigt, nu är det mindre viktigt... Sen jag började jobba i en bokhandel så har man fått tips från kollegor och kunder om böcker som man kanske inte annars hade ägnat mycket mer än en blick åt. Jag har läst på fler baksidor av böcker och omslaget spelar mindre och mindre roll. Men jag blir glad om boken jag vill läsa har ett fint omslag, fin titel och fint omslag gillar jag. Helst att innehåll, titel och omslag ska passa ihop och om det är en serie så gillar jag om omslagen i hela serien har ett genomgående tema.

Exempel på några favoriter:

Vindens Skugga | Ängels lek | Askungar | Tusenskönor | Änglavakter
Hungerspelen | Fatta eld | Revolt | Norrlands svårmod


Kanske är det som med människor, man ser utsidan först och det är den man först bedömer, innan man lär känna personen och det är innehållet som är viktigast. Det är innehållet som avgör om man vill umgås med människan och det är innehållet i boken som berättar om boken är bra eller dålig.

2 kommentarer:

  1. Omslag är viktiga för att jag ska "se" boken i bokaffären men utöver detta handlar det mest egentligen om att texten på baksidan ska vara lockande för min del att jag ska bestämma mig för att läsa den eller inte. Dock är omslaget kul om det är fint också :)

    SvaraRadera