onsdag 11 maj 2011

Shutter Island (Patient 67)

Kommissarien Teddy Daniels åker till Shutter Island för att utreda ett försvinnande. Det är nämligen en av patienterna på det hårdbevakade sjukhuset på ön som har rymt och ingen vet hur och var, för det går inte att ta sig från ön, annat än med färjan som är bevakad. Mycket oförklarligt händer nu på Shutter Island, och många frågetecken dyker upp.


Jag såg filmen förra sommaren och fastnade totalt. Filmen var otroligt bra och spännande, man vet inte riktigt vad man ska tro, och sen spelade Leonardo DiCaprio huvudrollen som pricken över i:et. Jag ville veta mer och var tvungen att köpa boken.

Boken är minst lika bra som filmen, om inte bättre. Den är helt klart läsvärd även om man har sett filmen, inte för att man får veta så mycket mer utan för att boken är väldigt bra. Nu måste jag nog läsa fler titlar av Dennis Lehane (som har skrivit boken) om han skriver såhär bra.

Deckare möter psykologisk thriller i bästa format.

Har du läst boken eller sett filmen? Vad tyckte du?

5 kommentarer:

 1. Såg också filmen och kände mig tvungen att läsa boken, främst för att få reda på hur det egentligen låg till. Men jag tycker nog att slutet trots allt är rätt öppet och att det inte är helt tydligt vad som är sanningen.

  SvaraRadera
 2. Jag skyndade mig att läsa boken innan filmen kom och tvingade en kompis att också läsa den för filmen verkade så himla bra! När vi var klara med boken såg vi filmen på bio och jag vart jättebesviken! Filmen är säkert väldigt bra om man inte läst boken först, men det kändes som att dom tog bort det viktigaste i hela berättelsen när dom gjorde filmen :(

  SvaraRadera
 3. Svar till Nienna: Det var väldigt öppet, man får tolka det lite som man vill. Det är förmodligen därför att boken fastnar i minnet, jag gillar det i detta fall :P

  Svar till Sanna: Jaha okej, jag såg ju filmen några veckor innan jag läste boken så jag tyckte att båda kändes jättebra. Tråkigt när det blir sådär att man blir besviken.

  SvaraRadera
 4. Det är ofta bättre att göra det i den ordningen, läsa boken och sen se filmen :) Eller låta det gå ganska långt emellan så man inte kommer ihåg så mycket detaljer från boken när man väl ser filmen. För mig hade det gått tillräcklig tid emellan så jag kunde faktiskt uppskatta filmen, trots att jag läste boken innan. Gillar även filmen Mystic River väldigt mycket, och Rött Regn (som boken heter som den är baserad på). Har inte kommit mig för att läsa några fler av honom sen men det kanske jag borde :D

  SvaraRadera
 5. Svar till Karin: Ja, jag brukar också föredra att läsa först titta sen. Sen håller jag med dig om att det är bra att låta det gå ett tag mellan läsningen och filmtittningen.

  Jag har inte läst/sett Rött Regn, den verkar bra. Jag har "En mörk välsingelse" hemma i bokhyllan också skriven av Lehane, men jag har inte hunnit läsa den än. Det blir härlig sommarläsning :P :)

  SvaraRadera