onsdag 18 april 2012

Hammarbyserien 1-3

Deckare är någonting som jag alltid har gillat, det är relativt lättsmält men samtidigt spännande och svårt att släppa. Det är enkelt då alla deckare i princip har en liknande struktur. En deckarserie jag verkligen har fastnat för är Carin Gerhardsen's böcker. Hon har hittills kommit ut med fyra böcker och den femte kommer i maj. I detta inlägg tänkte jag skriva om de tre första, "Pepparkakshuset", "Mamma, pappa, barn" och "Vyssan lull".


I böckerna får vi följa Hammarbypolisen i Stockholm med kriminalkommissarie Conny Sjöberg i spetsen.

"Pepparkakshuset" är en stark debut då flera mord äger rum i Mellansverige, och när man så småningom märker att morden kanske kan kopplas ihop ökar spänningen. Samtidigt sker en hel del personligt för poliserna i kåren som man också får följa.

Precis som man kanske kan tyda genom titeln "Mamma, pappa, barn" så är fallen i den boken familjerelaterade. En polis i Conny Sjöbergs styrka, Petra Wessman, hittar ett spädbarn i en buske. Samtidigt så märker en treårig flicka att hon är helt ensam i lägenheten, inlåst, hon tror att hennes familj har övergivit henne, och tiden går. Inte nog med det, en tonårig flicka hittas strypt på en Finlandsfärja. Boken är verkligen spännande.

"Vyssan lull" är den tredje boken och den är lite blodigare än de två tidigare. Här hittar man en filippinsk kvinna och hennes två små barn, brutalt mördade. Det är många frågetecken kring det fallet men Conny Sjöberg ger sig den på att lösa det. Sammtidigt kämpar Petra Wessman på med ett personligt ärende.

Jag tycker att böckerna är bra och välskrivna med bra beskrivningar. Det är lätt att känna igen sig i omgivningarna, förmodligen delvis då jag själv kommer från en Stockholmsförort och känner till staden relativt bra. Karaktärerna i böckerna är också väldigt välbeskrivda och det känns äkta. En deckarserie som definitivt är läsvärd om man gillar deckargenren (och kanske annars också?).

Har du läst någon av hennes böcker? Vad tyckte du?

4 kommentarer:

 1. Jag har läst de fyra som kommit ut hittills och ser fram mot den femte. En av mina favoritserier!

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon men jag vill verkligen göra det.. jag tror de kan passa mig faktiskt!

  SvaraRadera
 3. Jag stod och tummade på första boken på bibblan idag. Jag skulle tagit den! Har läst på flera ställen nu om att dom är bra. Får ta tag i det snarast!

  SvaraRadera
 4. Älskar dem, skrämmande och alltför realistiska för att de inte skall krypa under skinnet och hänga kvar ett bra tag. Jag lyssnar istället för att läsa - snabbt och trevligt sätt att ta del av böcker när jag gör något trist och enahanda. De tre första delarna har just släppts i en enda ljudfil och finns nu för samma pris som en enda av dom. Kanon.

  SvaraRadera