lördag 18 augusti 2012

Niceville


Nu i sommar har jag äntligen läst den, Kathryn Stockett’s bok ”Niceville”. Jag har haft den inbundna versionen i bokhyllan jättelänge, sen den var ny.I boken får vi följa tre färgstarka kvinnor. Miss Skeeter som precis kommit tillbaka från universitetsstudier till sin hemstad Jackson i Misssissippi. Aibileen som är färgad och hembiträde i en vit familj, hennes specialitet är att ta hand om barn. Minny är en annan färgad kvinna som är lite mer frispråkig än vad hon borde vara och hon får sparken som hembiträde. 

Klasskillnaderna mellan svarta och vita är tydliga, men det är som det alltid har varit. Dock är USA i en ny era, på vissa håll har man börjat ifrågasätta detta klassmönster som finns. Skeeter får genom sitt arbete på en lokal tidning hjälp av Aibileen och de börjar prata lite mer än vad de kanske borde... De bestämmer sig för att tillsammans göra en bok som skildrar livet som färgat hembiträde, vilket inte är det lättaste och inte det mest ofarliga. 

Boken är riktigt bra, ja så pass bra att jag faktiskt köpte pocket-versionen trots att jag redan hade den inbundna så att jag kunde läsa ut den när jag åkte till Venedig (ja, jag ville inte släpa på den inbundna, den fick vara hemma). Det var en otroligt välskriven bok och man kunde se samhället framför sig. Bra beskrivningar och språk. Mysig läsning som satte spår, precis som en bra bok ska. 

Har du läst den? Vad tyckte du?

2 kommentarer:

  1. Dax att även jag tar tag i min som står här hemma med andra ord?

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  2. Jag gör samma, lämnar kvar inbundna böcker när jag reser. Niceville finns med på min långa låna böcker-listan, ser fram emot att läsa den:).

    SvaraRadera