måndag 4 juni 2012

Underjordiska timmar

Sekwa är ett bokförlag som ger ut fransk litteratur på svenska. Jag har läst flera böcker utgivna av dem och jag har gillat varenda en. Nu senast läste jag "Underjordiska timmar" som är skriven av Delphine De Vigan, samma författare som har skrivit "No och jag" (läs mina ord om den boken här).


"Underjordiska timmar" är en ganska dyster bok som går sakta framåt. Den handlar främst om Mathilde som har jobbat i åtta år på samma företag där hon har trivts och haft en bra relation med sina kollegor och sin chef. Men så kommer en dag då allt förändras, sakta stängs hon ute från möten och gemenskapen. Situationen håller på att äta upp henne.

Vi får även följa Thibault, en annan Parisbo som arbetar som akutläkare. I hans vardag träffar han människor som har det svårt. Privatlivet är inte heller det lättaste, han älskar en kvinna som inte älskar honom tillbaka.

Två människor som traskar på i en relativt grå vardag där det egentligen inte händer mycket. De känner inte varandra men det finns stora likheter och olikheter.

Delphine De Vigan har skrivit en dyster vardagsbetraktelse där det egentligen inte händer mycket alls. Det låter helt deppigt och djupt men någonstans tycker jag att den är fin, jag gillar sättet den är skriven på. Kanske att det påminner lite om "Revolutionary Road" när man fastnat i ett mönster och en roll som är svår att bryta sig loss från. Precis som "No och jag" är boken lättläst mitt i allt det dystra. Väldigt fin och nästan poetisk.

Har du läst boken? I så fall vad tyckte du?

1 kommentar:

  1. Hej,jag har läst den och gillade den mycket. Den är välskriven och lämnar en vemodig känsla efter sig. Ser fram emot att läsa "No och jag" i sommar. Vill gärna rekommendera "Ät mig" av Agnes Deshartes samt Vi ses på Place de la Sorbonne" och "En ovärdig dotter" av Justine Levy alla från Sekwa om du inte redan läst dem!

    SvaraRadera