måndag 18 juli 2011

Framtiden

För ett tag sedan fick jag hem boken "Framtiden", som är skriven av Eric Schüldt och Jonas Andersson, från bokförlaget Ivrig.


Som titeln antyder så handlar boken om framtiden, eller rättare sagt vart vi är på väg emd digitaliseringen av det mesta. Att vi är fast i ett mönster där vi hela tiden ska vara uppkopplade och vara med i nätverket. Vanan att ha det bekvämt kan få konsekvenser som man inte är beredd på.

Boken är skriven i andra person (du-form) vilket ger läsaren en aktivare roll, det tycker jag var bra och annorlunda. Ibland skriver författarna i ni-form och det tycker jag är lite synd, de borde hållt sig till du-form.

Jag gillade boken, den väckte tankar. Även om jag gillar det sociala med den digitala världen, att man kan ha kontakt med sina vänner även om man befinner sig långt bort. Men det finns baksidor.

"Allting som kan digitaliseras ska digitaliseras. Så löd regeln. Nu vardet din tur. Nu var det människans tur." står det i boken (s. 79) och några rader längre ner så står det "Ditt liv blev text. Ditt liv blev kod"

Ironiskt nog, det första jag gör när jag har läst ut boken är att gå starta datorn för att skriva den här bokrecensionen, och på vägen dit fastna några minuter på facebook... Ja, var är världen på väg? ;-)

Hur som helst, läs boken, den var bra och läsvärd.
Den finns även digitaliserad (e-bok).

1 kommentar: