tisdag 16 augusti 2011

Twilight

Kärlekshistorian som har gett världen vampyrfeber. Egentligen är det kanske onödigt att skriva vad böckerna handlar om, de flesta vet redan vad de handlar om, tror jag.


Bella Swan flyttar till Forks för att bo hos sin pappa när hennes mamma vill ut och resa med sin nya kille. Ny skola och ett nytt liv börjar för Bella. I skolan får hon syn på den mystiske Edward som beter sig väldigt underligt. De börjar prata och till slut förälskar de sig i varandra, det är bara ett problem, Edward är en vampyr.

Serien består av fyra delar "Om jag kunde drömma", "När jag hör din röst", "Ljudet av ditt hjärta" och "Så länge vi båda andas" (På engelska: "Twilight", "New Moon", "Eclipse" och "Breaking dawn").

Jag gillade böckerna, även om språket är lätt (böckerna riktar sig ju främst till ungdomar). Det var en avkopplande läsning med mycket kärlek. Språket är lite bättre i den engelska versionen. Men jag gillar båda versionerna, förmodligen mest på historien (som egentligen inte är så jätteoriginell).

"Bree Tanners andra liv" ("The Short Second Life of Bree Tanner") är en kort historia som handlar om Bree Tanner som nämns som hastigast i den tredje Twilight-boken. Den handlar om hur Bree blir vampyr. Boken har egentligen inte så mycket med de andra Twilight-böckerna att göra.

och för dig som vill veta ännu mer så finns "Twilightsagan : den officiella illustrerade guiden" ("Twilight Saga - The Official Guide") där det står information om alla vampyrer, vargar och människor. Boken inleds med en lång intervju av Stephenie Meyer som jag tycker var lite tråkig. Det som var roligt med den boken är att läsa om karaktärernas bakgrund som inte framkommer så mycket i böckerna. Så kan du inte få nog av Twilight är den ett tips. Den illustrerade guiden fick jag som recensionsexemplar från B. Wahlströms, tack!

Har du läst böckerna? Sett filmerna? Vad tyckte du?

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att språket är lätt, kanske lite väl lätt ibland men det är ju trots allt, precis som du säger, ungdomsböcker så det är kanske inte så konstigt. Jag tycker om de här böckerna, och även filmerna, men jag tycker att allt blir lite VÄL pluttigulligt ibland, men man får ju ta böckerna för vad de är :)

  SvaraRadera
 2. Jag läser ju helst på engelska och tycker faktiskt böckerna är riktigt bra även om de är lättlästa. Jag hade läst den första boken ett bra tag innan det var tal om någon film, jag såg verkligen fram emot filmen, men blev faktiskt ganska besviken på den. Böckerna är så mycket bättre, som vanligt när böcker filmatiseras.

  SvaraRadera
 3. Jag Älskar dom, läser dom precis för andra gången, - har skrivit lite om dom här http://jagtyckerinteomoliver.wordpress.com/2011/08/02/en-helomvandning/

  SvaraRadera
 4. Jag gillade böckerna, läste sista delen på engelska och det föredrar jag faktiskt när det gäller den serien =)

  SvaraRadera