onsdag 30 november 2011

Julklappstips: Romaner


Inbundet

Elsas hemlighet är den tredje boken om Elsa som Sofi Fahrman har skrivit. Själv har jag inte läst böckerna, tror inte att det är min stil, men gillar man lättare chic-lit så tror jag att det kan vara något. Triologin är högaktuell och är inte enbart i bokform längre utan sänds nu på tv3play (dock blir jag nästan rädd när jag ser karaktärerna i tv3play, de känns så naiva).

Huset du älskade är den tredje boken skriven av Tatiana de Rosnay som har blivit översatt till svenska. Jag har inte läst just denna, men de andra två ("Sarahs nyckel" och "Bumerang") som jag älskar. Därför tror jag att den här också kan vara en höjdare.

Samurajens hustru av Lesley Downer tog jag med mest för att jag själv blev nyfiken på boken när jag läste om den. Det känns så spännande med Japan under 1800-talet där man i boken får följa samurajer, geishor och kurtisaner.


Pocket

En dag som är skriven av David Nicholls har fått extremt bra kritik, och den har dessutom filmatiserats nu. En bok som ligger på mitt nattduksbord i väntan på att bli läst av mig.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar är en bra titel där jag får känslan av att det är en feel-good-bok, när man läser på baksidan känns den också som en feel-good-bok. Dock har jag inte läst den än, men jag har sneglat många gånger på den i affären.

En sannolik historia är Karin Alvtegens första roman (tidigare har hon "bara" skrivit deckare/spänningsromaner). Jag har läst hennes "deckare" och gillar hennes sätt att beskriva personer och miljöer. Jag blev inte besviken när jag läste den här boken, visst, jag tycker att deckarna är bättre men den här boken var fin.

Favoriter

Sarahs nyckel av Tatiana De Rosnay och den seglade direkt upp på min favoritlista när jag läste den i somras. Ni kan läsa min recension på boken [här]. Boken har även filmatiserats och den filmen såg jag nu i veckan och den var också jättebra.

De sex misstänkta är skriven av "Slumdog millionaire"-författaren Vikas Swarup. Ett brott begås, det är sex misstänkta, i boken får vi följa med bakgrunden till varför de befann sig på brottsplatsen och vilka motiv de hade att begå brottet. Swarup skriver otroligt skickligt. Läs min recension [här]

Vindens skugga av Carlos Ruiz Záfon blev direkt en av mina favoriter när jag läste den sommaren 2010. Mitten av 1900-talet, en bokhandlare i Barcelona tar med sin son till de bortglömda böckernas gravkammare. Där hittar sonen en bok han blir fast i, och med tiden så vävs hans liv ihop med bokens författares liv. Boken är magisk. Läs min recension [här]


Extra tips

Dikter och prosa 1954-2004 är ett måste-tips. Årets nobelpristagare i litteratur, Tomas Tranströmer skriver många dikter, jag har inte läst något av honom (vad jag vet), men är lite nyfiken på det. Här är en diktsamling med hans dikter som han har skrivit mellan 1954 och 2004.

Spelreglerna är Jonas Karlssons tredje novellsamling. De andra två har jag läst och jag gillar dem, han skriver påhittiga och lite udda noveller. Jag hoppas och tror att denna är minst lika bra.

1 kommentar:

  1. Åh, jag vill läsa Samurajens Hustru, samt Downers tidigare bok med samma tema: Den Sista Konkubinen =)

    SvaraRadera